Τι είναι η αρωματοθεραπεία και ποια τα εκπληκτικά οφέλη της

Η αρωματοθεραπεία είναι μια πανάρχαια πρακτική, η οποία πλέον έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα έλαια φυτών μέσω απόσταξης των φύλλων τους που περιέχουν τις δραστικές του ουσίες σε πολύ υψηλή πυκνότητα, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιδράσουν με ποικίλους τρόπους ανάλογα με τις ιδιότητες του καθενός την ψυχολογία και τη σωματική υγεία του ανθρώπου. Μερικά από τα γνωστότερα και πιο ευεργετικά αιθέρια έλαια είναι ο δίκταμος, η δάφνη, το δεντρολίβανο, ο άρκευθος και η λεβάντα, όμως η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη και το καθένα μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορους τομείς ανάλογα με αυτό που ψάχνουμε. Πώς, όμως, μπορούμε να εφαρμόσουμε ακριβώς την αρωματοθεραπεία, τι έχουμε να αναμένουμε από αυτήν και τι πρέπει να προσέξουμε;

Μέθοδοι αρωματοθεραπείας

Τα αιθέρια έλαια δεν καταπίνονται ούτε εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Είναι, μάλιστα, επικίνδυνο να κάνουμε κάτι τέτοιο, αφού λόγω της μεγάλης συμπύκνωσής τους πρέπει να αραιώνονται, για να μη γίνουν τοξικά. Οι δύο τρόποι να έρθουμε σε επαφή με τα αιθέρια έλαια είναι μέσω της όσφρησης και της αφής. Συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια μπορούν να αραιωθούν με λοσιόν, κρέμες, σαμπουάν, σαπούνια, μάσκες προσώπου και άλλα καλλυντικά, τα οποία απορροφώνται από το δέρμα, ενώ πολύ αποτελεσματικό είναι και το μασάζ με αιθέρια έλαια, ώστε να ενεργοποιηθεί το σώμα, για να τα δεχτεί. Επίσης, μπορούν να μπουν σε αρωματικά σπρέι, άλατα μπάνιου και κεριά, ώστε μέσω της αναπνοής να εισέλθουν στον οργανισμό και να ασκήσουν την επιρροή τους στο σώμα και το πνεύμα.

Οφέλη αρωματοθεραπείας

Όπως προαναφέρθηκε, κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του ξεχωριστά οφέλη. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο λεβάντα είναι ιδανικό για αποτοξίνωση, ενώ έχει και δράση κατά της κυτταρίτιδας. Το αιθέριο έλαιο δάφνη έχει αναλγητικές ιδιότητες και χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ το δεντρολίβανο έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Γενικά, πάντως, έχουν μελετηθεί και αποδειχθεί διάφορες ευεργετικές λειτουργίες της αρωματοθεραπείας, όπως η διαχείριση του πόνου, η χαλάρωση, η ευεξία, η βελτίωση του ύπνου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανακούφιση από γαστρεντερικά προβλήματα. Παράλληλα, μελετάται τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα ιατρικής χρήσης της αρωματοθεραπείας για την καλυτέρευση των συμπτωμάτων σοβαρών ασθενειών, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, νευροπάθεια και η αρθρίτιδα.

Τι να προσέξετε στην αρωματοθεραπεία

Επειδή τα αιθέρια έλαια είναι απόλυτα φυσικές ουσίες, η αρωματοθεραπεία δεν έχει γενικά παρενέργειες και μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε όλους τους οργανισμούς. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς τα έλαια δεν κάνει να καταποθούν ούτε να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα. Κατά τα άλλα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης, σας προτείνουμε να εφαρμόσετε πρώτα τοπικά την κρέμα με το αιθέριο έλαιο, ώστε να διαπιστώσετε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό. Αν έχετε κάποια δερματική ασθένεια ή λαμβάνετε συστηματικά κάποιο φάρμακο, καλό είναι να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Comments (0)

Το προϊόν προστέθηκε στην λίστα